греція

Грецька республіка - європейська держава на півдні Балканського півострова та численних островах. На півночі межує з Албанією, Республікою Македонією та Болгарією, на сході — з Туреччиною. Омивається Середземним, Іонічним та Егейським морями.

Столиця - Афіни

Площа - 132 тис. км2

Населення - 11,216,708 осіб

Офіційна мова - грецька

clear

Клімат

Cубтропічний, середземноморський. Середні температури січня 4-12 °С, липня до 30 °С. Кількість опадів в рік від 400-700 мм на рівнинах до 1500 мм в горах. Сезони дощів – осінь і зима. У літній час дощів практично не буває.

Географічне положення

Греція складається з материкової (області Аттика, Пелопоннес, Центральна Греція, Фессалія, Епір, Македонія та Фракія) та острівної частин, загальною площею 131 990 км2. На островах мешкає близько 20 % всього населення Греції, їх близько 2 тисяч, проте населених — близько 160. Найбільші острови Греції - Крит, Керкіра та Родос. Протяжність кордонів Греції — 1 228 км, з них довжина берегової лінії — 13 676 км. Територію країни омивають Егейське, Іонічне, а південь острова Крит — Лівійське море. Невелика група Іонічних островів утворює ланцюг, що обмежує Грецію із заходу. Егейські острови навпаки численні. Деякі з них об'єднані в архіпелаги, як наприклад, групи островів на північному сході Егейського моря — Споради, Кіклади і Додеканес. Інші розташовуються ізольовано, зокрема острів Крит. Кікладський архіпелаг складається з 39 островів, з яких тільки 24 заселені.

Кухня

Впродовж своєї історії грецька кулінарія випробувала багато різних впливів, особливо арабської, турецької і італійської кухонь, але, не дивлячись на це, багато страв зберегли свою початкову своєрідність, майже не змінившись. Закуски – невід’ємна частина будь-якої трапези. Особливо популярні закуски холодні, ”мезедес”. Дуже популярний сільський салат ”хоріатіки”: скибочки помідорів і огірків з ріпчастою цибулею, маслинами і шматочками бринзи, политі оливковим маслом. Як приправа до деяких закусок подається соус з йогурту, огірка, оливкового масла і часнику – ”дзадзікі”. Велике місце в раціоні греків займає риба, вона подається запеченою в тісті, смаженої, під томатним або винним соусом. За грецьким звичаєм відвідувач таверни має право зайти на кухню і вибрати рибу або інший продукт, який потім приготують для нього так, як він побажає.

На грецькому столі незмінно присутній сир. Його їдять як закуску, додають в салати, використовують як начинку для пиріжків і що становить для багатьох страв.

Найпопулярніші курорти: Крит, Халдікі, Олімп, Афон, Метсора.