франція

Офіційна назва Французька Республіка — держава на заході Європи, республіка, що межує на північному сході з Бельгією і Німеччиною, на сході з Німеччиною, Швейцарією й Італією, південному-заході з Іспанією й Андоррою.

Столиця - Париж

Площа - 543 965 км2

Населення - 65 073 482 осіб

clear

Географічне положення

Франція межує з Андоррою, Бельгією, Люксембургом, Німеччиною, Швейцарією, Італією та Іспанією. Франція займає західну частину Європейського материка. За формою її територія вписується в шестигранник (французи так і називають свою країну — l'Hexagone — шестикутник). Морські кордони країни мають більшу довжину, ніж сухопутні. На заході країна омивається Атлантичним океаном, на півдні — Середземним морем, на півночі — протокою Ла-Манш. Ріки — Сена, Луара, Гаронна, Рона, Рейн; гори — Альпи, Центральний масив, Піренеї, Юра, Восг, Севенни.

Клімат

Морський помірний, на сході перехідний до континентального, на узобережжі Середземного моря – субтропічний, середземноморський. Середня температура січня 3 °С, липня 20 °С. Опадів – 600-1000 мм в рік, в горах місцями більше 2000 мм. До Парижа можна їхати у будь-який час роки. Літо тут жарке, проте легкий західний вітер приносить свіжість. В період масових відпусток в липні-серпні парижани покидають місто. Зими досить сирі, але сніг йде рідко. Весна і вересень-жовтень з погляду кліматичних умов – ідеальний час для приїзду.

Кухня

цінується у всьому світі як дуже вишукана. Про те, що французи відомі як гурмани, чули, напевно, усі. Французька кухня, принаймні в Європі й Америці, завжди була прикладом досконалості в кухарському мистецтві. Десятки слів лексикона французької кухні, органічно ввійшли в термінологію багатьох національних кухонь, що звичайно є свідченням популярності і впливу французької кухні. Французи вважають кулінарію видом мистецтва, таким самим як поезія чи музика, а відомих кухарів вважають поетами. Багато знаменитих французів складали і видавали свої кухарські книги.

ТИПОВІ ФРАНЦУЗЬКІ СТРАВИ: Багет, Печінка кролика, Фуа гра - паштет з печінки гуски, Крепе - тонкі млинці, Буйабез - рибний суп, Фрикасе з курки, Соус валуаз, Крем-брюле - запечені вершки, Суфле.

Найпопулярніші курорти: Марсель, Ніца, Страсбург,Ліон, Париж, Канни, Монако.